فهرست مطالب

چغندر قند - سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

مجله چغندر قند
سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شایسته بلادی بهبهانی، سعید رضایی، سید باقر محمودی صفحه 1
    تنوع ژنتیکی و بیماری زایی 13 جدایه قارچ Fusarium oxysporum که طی سالهای 1387-1378 از مزارع چغندرقند شش استان کشور جمع آوری شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. تنوع بیماری زایی آنها با استفاده از روش غوطه ور سازی ریشه گیاهچه های چهار هفته ای در سوسپانسیون اسپور در لوله آزمایش انجام شد. بر این اساس جدایه ها به دو گروه بیماری زای قوی و ضعیف دسته بندی شدند. تنوع ژنتیکی جدایه ها با استفاده از 15 آغازگر تصادفی و به روش RAPD ارزیابی شد. بر این اساس چند شکلی قابل ملاحظه ای بین جدایه های مورد بررسی مشاهده شد. گروه بندی خوشه ایجدایه ها با استفاده از UPGMA به کمک نرم افزار MVSP، جدایه ها را به پنج گروه طبقه بندی کرد. رابطه مشخصی بین تنوع ژنتیکی بر اساس RAPD-PCR با بیماری زایی جدایه ها یافت نشد، اما مجزا شدن برخی از جدایه ها از سایرین با مناطق جغرافیایی آنها در ارتباط بود. DNA ژنومی جدایه ها با کمک آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر شد. محصول تکثیر شده از DNA جدایه های مختلف، با آنزیم های برشگر TaqI، HaeIII، EcoRI هضم گردید. آنالیز ITS-RFLP جدایه ها الگوی باندی مشابهی را نشان داد.
    کلیدواژگان: Fusarium oxysporum، چغندر قند، RAPD، PCR، rDNA، RFLP
  • مهدی نصراصفهانی، محمد علی کریم خواه، زهرا زارعی صفحه 15
    کشت چغندرقند در استان اصفهان از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از عوامل محدود کننده این محصول استراتژیک بیماری سفیدک پودری می باشد. جهت بررسی وضعیت آلودگی مزارع چغندرقند به بیماری سفیدک پودری در استان اصفهان اقدام به نمونه برداری از نقاط مهم چغندرکاری استان شامل اصفهان، سمیرم، فریدن و کمشچه در دو سال 89-1388 متوالی گردید. برای تعیین شدت آلودگی، در هر منطقه ده مزرعه مشخص، در شش مرحله مورد ارزیابی قرار داده شد. شدت بیماری به بیماری بر اساس صفر تا 100 اندازه گیری شد. نتایج حاصل از بررسی سفیدک پودری در مزارع چغندرقند در چهار منطقه ی مورد مطالعه، نشان داد که در مجموع، میانگین شدت بیماری در مزارع مورد مطالعه در هر منطقه متفاوت و با اثری معنی دار از یکدیگر متمایز بودند. بیش ترین شدت آلودگی در منطقه اصفهان و سمیرم به ترتیب 30/50 و31/46 درصد و کم ترین شدت بیماری در دو منطقه کمشچه و فریدن به ترتیب 94/18 و44/14 درصد محاسبه شد. بیماری در مناطق اصفهان، فریدن، سمیرم و کمشچه از مرداد ماه شروع و در اصفهان از اواسط شهریور ماه تا اواسط مهر ماه، در فریدن شهریور ماه، در سمیرم اوایل شهریور ماه و کمشچه در مهر ماه به اوج خود می رسد. شدت بیماری در اصفهان و کمشچه تا آبان ماه، در فریدن و سمیرم تا اواخر مهر ماه تدریجا ادامه داشت. فرم جنسی عامل بیماری در اواخر فصل به صورت نقاط سیاه رنگ (کلیستوتسیوم) مشاهده گردید. مطالعات میکروسکوپی تولید آسکوسپورها را در منطقه تایید نمود.
    کلیدواژگان: چغندرقند، سفیدک پودری، کلیستوتسیوم
  • هرمز سلطانی*، مهدی حسنی، جهانبخش سوری صفحه 31

    یکی از بیماری های مهم چغندرقند کرلی تاپ می باشد. در این تحقیق الگوی توزیع فضائی و روند تغییرات جمعیت زنجرک های (Baker) Circulifer haematoceps و C. tenellus ناقلین ویروس کرلی تاپ چغندرقند به مدت سه سال مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها در مراحل اولیه رشد گیاه با توجه به تاریخ کاشت مزارع به مدت نه هفته و به فاصله حدود هفت تا 10 روز از هم انجام شد. چهار مزرعه ی پنج هکتاری با فاصله تقریبی یک کیلومتر از هم در شهرستان اسدآباد استان همدان انتخاب شدند. هر بار تور زدن به عنوان واحد نمونه برداری بود. با استفاده از داده های به دست آمده فاکتور RV (معیار دقت نمونه برداری) محاسبه شد که برای هر سال به ترتیب برابر 2/12، 52/6 و 65/16 درصد بود. با توجه به این که زنجرک گونه haematoceps C. تنها ناقل مشاهده شده در منطقه مورد بررسی بود، جهت تعیین الگوی توزیع فضایی جمعیت زنجرک گونه haematoceps C. از روش نسبت واریانس به میانگین استفاده شد. با توجه به این که مقدار عددی Z برای طول سال و مجموع سه سال بزگتر از عدد 96/1 بود نشان دهنده توزیع فضائی تجمعی ناقل می باشد. نتایج روند تغییرات و نسبت جمعیت زنجرک ناقل haematoceps C. به کل جمعیت سایر گونه های زنجرک در سال 1386، 1387 و 1388 به ترتیب برابر 68/5، 97/1 و 43/2 درصد بود. میانگین درصد آلودگی بوته ها به بیماری کرلی تاپ در هر سال به ترتیب برابر 2/5، 6/8 و 5 درصد بود. در سال 1386 با وجود بالا بودن تعداد و نسبت جمعیت زنجرک ناقل به کل جمعیت سایر گونه ها، میانگین درصد آلودگی بوته ها به بیماری کرلی تاپ کمتر بود. این امر ناشی از تاخیر در تاریخ کاشت است. در حالی که در سال 1387 در نتیجه رشد کندتر بوته ها در ابتدای فصل رشد به دلیل کاشت زود هنگام، زمان بیشتری در اختیار ناقل قرار گرفته است. در این شرایط با وجود پایین بودن تعداد و نسبت جمعیت زنجرک ناقل به کل جمعیت سایر گونه ها، میانگین درصد آلودگی بوته ها (6/8 درصد) بالاترین میزان آلودگی نسبت به دو سال دیگر را نشان داد. نتایج نشان داد بین فراوانی جمعیت زنجرک ناقل در مزرعه با فراوانی آلودگی بوته ها به ویروس کرلی تاپ در طول فصل رشد رابطه خطی مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوی توزیع جمعیت، زنجرک، چغندرقند، بیماری کرلی تاپ، Circulifer haematoceps
  • نیازعلی ابراهیمی پاک، سعید غالبی صفحه 49
    این آزمایش با هدف تعیین تبخیر-تعرق گیاه چغندرقند و برآورد ضریب گیاهی (kc) آن برای دوره رشد گیاه توسط لایسیمتر زه کش دار به روش بیلان آبی و روش های تجربی به مدت 3 سال در شهرکرد اجراء شد. پس از کاشت بذر چغندرقند در داخل و خارج لایسیمتر، با اندازه گیری عوامل معادله ی بیلان آبی، تبخیر-تعرق گیاه در دوره هفتگی و ماهانه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که مقدارتبخیر-تعرق گیاه چغندرقند در فصل رشد برابر 6/1016 میلی متر شد که. میزان آب زه کش برابر با 9/73 میلی متر و تغییرات رطوبتی خاک برابر با 1/66 میلی متر بود. مقدار تبخیر از تشت کلاس A در فصل رویش چغندرقند برابر 5/1364 میلی متر شد. تبخیر-تعرق گیاه مرجع از طریق لایسیمتر زه کش دار اندازه گیری و با استفاده از روش های تجربی برآورد گردید، نتایج نشان داد که میزان تبخیر-تعرق گیاه مرجع از لایسیمتر در دوره رشد گیاه چغندرقند برابر با 03/1123میلی متر بود و از بین روش های تجربی، روش بلینی–کریدل فائو 24 و پن من مانتیث فائو 56 از دقت بیشتری در برآورد برخوردار بودند. ضریب رشد گیاه چغندرقند یا (kc) در مراحل رشد ابتدایی، توسعه گیاه، میانی و نهایی به ترتیب برابر با 72/0، 81/0، 04/1 و 70/0 شد و متوسط آن در دوره رشد گیاه چغندرقند برابر با89/0 بود. متوسط ضریب تشت تبخیر یا kpدر طول دوره رویش گیاه چغندرقند برابر با 83/0 شد و متوسط ضریب (Kc.p) در فصل رشد گیاه چغندرقند برابر با 73/0 شد. به عبارتی نیاز آبی چغندرقند برابر با 73/0 تبخیر از تشت تبخیر است و با داشتن میزان تبخیر از تشت با دقت قابل قبولی می توان نیاز آبی گیاه را تخمین زد. از طرفی کارایی مصرف آب برای ریشه برابر با 14/5 کیلوگرم بر مترمکعب و برای شکر سفید برابر با 753/0 کیلوگرم قند بر مترمکعب آب مصرفی شد.
    کلیدواژگان: تبخیر از تشت کلاس A، گیاه مرجع، و ضریب تشت تبخیر، ضریب نیاز آبی
  • سمر خیامیم، محمدرضا جهاداکبر، حمید نوشاد، فرانک روزبه، لیلا زاویه مودت صفحه 71
    اندازه گیری میزان کلروفیل و فلورسانس کلروفیل دارای پتانسیل لازم برای آنالیز کارایی فتوسنتز گیاهان در برابر تنش های محیطی به ویژه تنش شوری بوده و کاربرد آسان آن، مطالعه وضعیت تنش ها را تسهیل می نماید. به منظور بررسی واکنش صفات مربوط به دستگاه فتوسنتزی نسبت به تنش شوری در مراحل مختلف رشد ژنوتیپ های چغندرقند، دو آزمایش مجزا طراحی و اجرا شد. شش ژنوتیپ چغندرقند تحت دو تیمار شاهد (بدون تنش) و شوری با هدایت الکتریکی 16 دسی زیمنس بر متر در گلخانه و مزرعه ارزیابی شدند. نمونه گیری در گلخانه طی مراحل چهار برگی و استقرار (هشت برگی) و در مزرعه طی مراحل رشد برگی (16 برگی) و مرحله رسیدگی فیزیولوژیک (40 برگی) انجام شد. در مراحل نمونه گیری کارایی فتوسیستم II، متغیرهای تبخیر و تعرق، هدایت روزنه ای، فتوسنتز و تنفس و مقادیر کلروفیل a و b اندازه گیری شد. بیشترین اثر شوری در مراحل مختلف رشد از نظر صفات فتوسنتزی در مرحله دوم رشد چغندرقند (8 تا 10 برگی یا استقرار) مشاهده گردید. همبستگی معنی داری بین میزان تعرق برگی، هدایت روزنه ای و کل مقدار کلروفیل با عملکردهای ریشه و قند وجود داشت. در تیمار شوری طی مرحله اول رشد با کاهش فلورسانس اولیه و عدم تاثیر روی فلورسانس حداکثر، کارایی فتوسیستم II افزایش یافت اما در مرحله استقرار گیاه کاهش کلیه پارامترهای فلورسانس کلروفیل، باعث کاهش معنی دار کارایی فتوسیستم II گردید که این امر موجب آسیب به ساختار فتوسنتزی گیاه و کاهش مقدار کل کلروفیل و کلروفیل a و b شد. تحمل ژنوتیپ 7219 نسبت به شوری با کاهش تعرق و هدایت روزنه ای همراه بود اما دو ژنوتیپ BP Karaj و 7233 p.29*MSC2 با کاهش تعرق و افزایش فلورسانس کلروفیل نسبت به شوری تحمل نشان دادند. ژنوتیپ 452 نسبت به شوری حساس بود و هیچ یک از مکانیزم های تحمل به تنش شوری در آن مشاهده نشد. در نهایت مشخص گردید که علاوه بر این که ژنوتیپ های مختلف چغندرقند مکانیزم متفاوت فیزیولوژیکی برای تحمل به تنش شوری دارند، مراحل مختلف رشد نیز در بروز واکنش فیزیولوژیک تاثیرگذار است. بنابراین در غربال ژنوتیپ ها مکانیزم های فیزیولوژیکی تحمل به تنش نیز حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: شوری، ژنوتیپ، فلورسانس کلروفیل، فتوسنتز، چغندرقند
  • داود قنبریان، فاطمه سالک صفحه 89
    در این تحقیق برخی خواص فیزیکی بذر دو رقم چغندرقند به نام های «شیرین» و «436» به عنوان تابعی از محتوای رطوبت بذر مورد بررسی قرار گرفت. این خواص عبارت بودند از: طول، عرض، ضخامت، میانگین های حسابی و هندسی ابعاد، ضریب کرویت، وزن هزار دانه، زاویه انباشتگی، سرعت حد، چگالی واقعی، چگالی ظاهری، تخلخل و ضریب اصطکاک ایستایی. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل دو رقم و چهار سطح رطوبتی بذر (به میزان های 4/8، 8/9، 9/11 و 14 درصد) اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت، مقادیر طول، عرض و ضخامت برای رقم «شیرین» به ترتیب 37/11، 61/15 و 82/8 درصد و برای رقم«436» به ترتیب 5، 54/4، 69/6 درصد در اثر افزایش رطوبت، افزایش یافتند. میانگین های حسابی و هندسی ابعاد، ضریب کرویت، وزن هزار دانه، زاویه انباشتگی و سرعت حد نیز برای هر دو رقم با افزایش رطوبت، افزایش یافتند. این در حالی بود که چگالی واقعی، چگالی ظاهری و تخلخل با افزایش رطوبت، به صورت خطی کاهش یافتند.ضریب اصطکاک برای هر دو رقم، بر روی چهار سطح لاستیک، تخته سه لایه، فولاد گالوانیزه و آلومینیوم، با افزایش رطوبت افزایش یافت. بیشترین ضریب اصطکاک برای بذر هر دو رقم بر روی سطح لاستیکی و کمترین آن بر روی سطح فولاد گالوانیزه به دست آمد. معادلات رگرسیونی مربوط به خواص فیزیکی اندازه گیری شده بر حسب محتوای رطوبت بذر تعیین و با استفاده از تجزیه واریانس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که معادلات حاصله می توانند در سایر سطوح رطوبتی نیز برای پیش بینی خواص فیزیکی مورد بررسی در این تحقیق، به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: بذر چغندرقند، میزان رطوبت، شیرین، 436، خواص فیزیکی
  • سلیم فرزانه، سعید صادق زاده حمایتی، داریوش فتح الله طالقانی، محمدعلی چگینی، فرشید قادری فر، شهرام عزیزی صفحه 107
    این تحقیق در دو سال زراعی 84-1383 جهت بررسی تاثیر عناصر ریزمغذی بر برخی خصوصیات ریخت شناختی مرتبط با کمیت و کیفیت بذر چغندرقند رقم شیرین در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه شیمیایی خاک، خاک مزرعه مورد آزمایش دارای واکنش خاک 62/7 – 80/7، کربن آلی 53/0 – 49/0 درصد و مقادیر نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب آن نیز در حد مطلوب ارزیابی می شود. آزمایش بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل هشت تیمار: (1) شاهد (بدون مصرف عنصر ریزمغذی)، (2) آهن Fe، (3) منگنز Mn، (4) بور B، (5) آهن و منگنز، (6) آهن و بور، (7) بور و منگنز و (8) آهن، بور و منگنز بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر تیمارهای مختلف بر تعداد شاخه های فرعی، قطرشاخه اصلی، وزن خشک برگ، وزن خشک شاخه و وزن خشک کل بوته در سطح یک درصد معنی دار می باشد. مقایسه میانگین ها حاکی از آن بود که بیشترین تعداد شاخه فرعی با مصرف عنصر آهن حاصل شده، بالاترین مقادیر وزن خشک برگ، وزن خشک شاخه و وزن خشک کل با مصرف آهن و نیز با مصرف توام عناصر آهن و بر بدست آمد. هم چنین نتایج نشان داد که تاثیر عناصر ریزمغذی بر عملکرد بذر، درصد پوکی، درصد قوه نامیه، درصد بذر با سایز 5/4-5/3میلی متر گرد (f) معنی دار بود و با مصرف توام آهن و بر بیشترین عملکرد بذر در هکتار با کمترین درصد پوکی و بالاترین قوه نامیه حاصل گردید.
    کلیدواژگان: چغندرقند، خصوصیات ریخت شناختی، عناصر ریزمغذی، کمیت و کیفیت بذر
  • محمود خسروی، محمد امانی، محمود حسین زاده کرمانی صفحه 119
    هدف اصلی این مطالعه، تعیین نواحی مستعد کشت چغندرقند با توجه به برخی متغیرهای اصلی موثر در آن می باشد. داده های اقلیمی موردنیاز، از اداره کل هواشناسی خراسان رضوی که در ایستگاه های منطقه جمع آوری شده بود برای دوره 1388-1377 اخذ شد. جهت تهیه نقشه سطوح ارتفاعی، شیب، جهت شیب و TIN از نقشه های توپوگرافی سازمان نقشه برداری با مقیاس 1:250000 استفاده گردید. نقشه پوشش گیاهی و کاربری اراضی از نقشه های قابلیت اراضی در مقیاس 1:250000 مربوط به موسسه تحقیقات خاک و آب کشور استخراج گردید. از سامانه اطلاعات جغرافیایی به منظور رقومی سازی و تهیه نقشه ها بهره برداری شد. پس از تشکیل پایگاه اطلاعات فضایی منطقه، با استفاده از نرم افزار ARCGIS اطلاعات توصیفی نقشه ها به آن ها اضافه شد. سپس با توجه به اقلیم موردنیاز محصول چغندرقند و با استناد به نظر کارشناسان بر اساس یک مدل تصمیم گیری سلسله مراتبی وزن پارامتر و اهمیت هریک از لایه ها با استفاده از نرم افزارEXPERT CHOICE تعیین گردید. در نهایت با عملیات همپوشانی وزنی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیاییGISپهنه بندی مناطق مستعد کشت چغندرقند در منطقه انجام گردید. در بین معیارهای تصمیم گیری نیازآبی و بارش موثر مهم ترین عوامل تعیین گردید. نتایج حاصل از نقشه نهایی پهنه بندی نشان داد که61/59 درصد مساحت شهرستان(82/3745 کیلومتر مربع)از قابلیت خیلی خوبی برای کشت چغندرقند برخوردار می باشد و حدود 49/24 درصد از مساحت شهرستان نیز فاقد استعداد زراعی برای کشت این محصول می باشد. مناطق دشت رخ و بخش کدکن در شمال شهرستان تربت حیدریه به عنوان مستعدترین مناطق و پس از آن دشت مرکزی به عنوان منطقه مناسب مشخص شدند.
    کلیدواژگان: تربت حیدریه، پهنه بندی، چغندرقند، شاخص های محیطی، عناصر اقلیمی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • S. Beladi Behbahani, S. Rezaee, S.B. Mahmoodi Page 1
    Pathogenicity and genetic variability of 13 Fusarium oxysporum isolates collected from sugar beet field of six provinces of Iran during 1999- 2008 were evaluated. Pathogenic variability of the isolates was determined using a root-dip assay in spore suspension in test tubes for four- week plants. The isolates were classified into strong and weak pathogenic groups. A total of 15 RAPD primers were used for the isolates genetic diversity evaluation. On this basis, high polymorphism was observed among the isolates. Cluster analysis (UPGMA) of the isolates using the MVSP software package classified them into five groups. There was a relationship between RAPD results and geographical origins of the isolates. However, no relationship was found between RAPD results and pathogenicity. Genomic DNA of isolates was amplified using ITS1 and ITS4 primers. The amplified DNA products of the isolates was digested by three restriction enzymes EcoR1, Taq1 and HaeIII. ITS- RFLP analysis showed similar banding pattern the isolates.
    Keywords: Fusarium oxysporum, sugar beet, RAPD, PCR, rDNA, RFLP
  • M. Nasr Esfahani, M.A. Karimkhah, Z. Zarei Page 15
    Sugar Beet cultivation is of great importance in Isfahan province. Powdery mildew is a major limiting factor to sugar beet. To evaluate powdery mildew status in sugar beet fields, samples were collected from main sugar beet growing areas including, Isfahan, Semirom, Farydan and Komsheche during 2009-10. In order to determine the disease severity, in each region, samples were taken at six growth stages from 10 fields. Disease severity was measured based on 0 -100 scale. Results showed significant difference among fields in each location in relation to disease severity. The highest rate of disease was found in Isfahan and Semirom with 50.30 and 46.31%, respectively, whereas in Komsheche and Freydan it was 18.94 and 14.44%, respectively. In all studied regions, the disease progress began from first week of August and reached to its maximum level in the first week of September up to first week of October in Isfahan. In Fraydan, Semirom, and Komsheche, the maximum level was recorded in September, early September, and last week of September, respectively. The disease severity continued up to last week of October in almost all regions. The sexual stage was observed as black points (cleistothecium) at the last stages of the growth. Miscroscopic studies confirmed the production of ascospores in the region.
    Keywords: Cleisthecium, powdery mildew, sugar beet
  • H. Soltani, M. Hassani, J. Souri Page 31

    Curly top disease is one of the important diseases of sugar beet. Spatial pattern and population variation of leafhoppers Circulifer haematoceps, and C. tenellus, vectors of sugar beet curly top virus, were studied in Hamadan province, Iran for three years (2007- 2009). Sampling was carried out at the early stage of the plant growth, in accordance with planting date for 9 weeks, in 7- 10 day intervals. For this purpose, four fields of five hectares each with a distance of approximately one kilometer from each other were selected in Asadabad region, Hamedan province. The insect sweep net was considered as sampling unit. By using the data obtained, the RV (a measure of sampling accuracy) factor for the three years was 12.2, 6.52, and 16.65%, respectively. Because of finding C. haematoceps as a vector of the disease in this region, variance to mean ratio () was used for determination of the spatial pattern of C. haematoceps population. The numerical value of Z for the whole year and total of three years was more than 1.96 which indicates the cumulative spatial distribution of the vector. The proportion of C. haematoceps population to total population of other leafhopper species in 2007, 2008, and 2009 was 5.68, 1.97 and 2.43%, respectively. Average of infected sugar beet plants to curly top disease in 2007, 2008, and 2009 was 5.2, 8.6, and 5%, respectively. In 2007, the number and proportion of leafhopper vector population was higher than total population of other species but owing to late planting, infection percentage was low, while in 2008, due to early planting and slow growth of the plants, vectors had more time for distribution. Despite the low number and proportion of leafhopper vector population to total population of other species in 2008, the average of plants infection (8.6%) was higher than two other years. Also, a linear positive and significant relationship was found between leafhopper vector population frequency and the frequency of plants infection throughout the season. The coefficient of determination (R2) for three years were 96, 90 and 94%, respectively, indicating the existence of a strong relation between the curly top occurrence and the vector population in the field.

    Keywords: Circulifer haematoceps, Curly top, Leafhopper, Population distribution pattern, sugar beet
  • N.A. Ebrahimipak, S. Ghalebi Page 49
    This study aimed at determining the evapotranspiration and crop coefficient (kc) of sugar beet during the plant growth using drainage lysimeter by using water balance and experimental methods for three years in Shahrekord. After sugar beet planting and out of lysimeter, evapotranspiration was measured weekly and monthly by measuring the factors of the water- balance equation. Results showed that the total evapotranspiration of sugar beet was 1016.6 mm during the growing season and the rate of water drainage and the soil moisture content were 73.9 and 66.1 mm, respectively. The amount of evaporation from class A pan was 1364.5 mm. Evapotranspiration of the reference plant was measured by using drainage lysimeter and estimated by using the experimental methods. Rusults showed that the evapotranspiration rate of the reference plant was 1123.03 mm and among the experimental methods, the Blaney- Criddle FAO24 and Penman-Monteith FAO 56 method had more accuracy. Crop coefficient at early stage, development stage, middle stage, and final stage was 0.72, 0.81, 1.04, and 0.7 with an average of 0.89 for the whole growing period of sugar beet. The average pan evaporation coefficient (Kp) was 0.83, and the average water requirement coefficient (Kc.p) was 0.73 for the growing season of sugar beet. In other words, sugar beet water requirement was 0.73 of the evaporation from the evaporation pan, and by having the amount of evaporation from the pan, one can estimate the under requirement of the crop with an acceptable accuracy. Water use efficiency for root and white sugar was 5.14 and 0.753 kg m-3, respectively.
    Keywords: Evaporation from class A pan_pan coefficient_Reference crop_Water requirement coefficient
  • S. Khayamim, M.R. Jahadakbar, H. Noshad, F. Rozbeh, L. Zavieh Mavadat Page 71
    Determination of chlorophyll content and chlorophyll fluorescence has the potential needed to analyze the efficiency of photosynthesis in plants against environmental stresses, especially salinity, and its simplicity facilitates stress evaluation. In order to study the response of different photosynthetic characters to salinity stress at different sugar beet growth stages, two separate experiments were designed and conducted. Six sugar beet genotypes were evaluated under two treatments including non-stress (control) and salinity with 16 dsm-1 electrical conductivity in the greenhouse and field conditions. Samples were collected at four and eight- leaf (establishment) stages in the greenhouse and at leaf development (16-leaf) and physiological maturity (40- leaf) stages in the field. Photosystem (II) efficiency, evapotranspiration, stomatal conductance, photosynthesis, respiration, and chlorophyll a and b content were measured at sampling stages. The highest impact of salinity on photosynthetic traits at various growth stages was observed at the second growth stage (8- 10- leaf or establishment stage). Leaf transpiration rate, stomatal conductance, and total chlorophyll content had significant correlation with root and sugar yield. During the early stage of sugar beet growth in the salinity treatment, with reduction in initial fluorescence and without influence on maximum fluorescence, the photosystem (II) efficiency increased but during the establishment stage, reduction in all chlorophyll fluorescence parameters resulted in significant decrease in photosystem (II) efficiency which caused damage to photosynthetic system and reduction in total content of chlorophyll a and b. Salinity tolerance of genotype 7219 was accompanied by a decrease in transpiration and stomatal conductance but genotypes BP Karaj and 7233- p.29*MSC2, displayed tolerance to salinity by transpiration reduction and chlorophyll fluorescence increase. Genotype 452 was susceptible to salinity stress and showed no salinity tolerance mechanism. Finally, it was shown that in addition to genotype, different growth stages are effective on salinity stress tolerance. In genotype selection, physiological mechanisms of stress tolerance in various growth stages are also important.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Genotype, Photosynthesis, Salinity, Stomatal conductance
  • D. Ghanbarian, F. Salek Page 89
    In this study, some seed physical properties of two sugar beet varieties, Shirin and Gadouk (436), were evaluated as a function of moisture content. Physical properties included length, width, thickness, arithmetic and geometric mean diameters, sphericity, thousand seed weight, angle of repose, terminal velocity, true density, bulk density, porosity, and coefficient of friction. Four moisture contents (8.4, 9.8, 11.9, and 14.0%) and two varieties were evaluated in factorial experiment based on completely randomized design. With increase in moisture content, the length, width, and thickness of Shirin seeds increased by 11.37, 15.61, 8.82%, and for Gadouk (436) variety, increased by 5, 4.54, and 6.69%, respectively. Arithmetic and geometric mean diameters, sphericity, thousand seed weight, angle of repose and terminal velocity were found to increase linearly by the increase in moisture content whilst true density, bulk density, and porosity of the seeds decreased. The friction coefficient of the seeds of both varieties increased with moisture content increase on four structural surfaces including rubber, plywood layer, galvanized steel, and aluminum. The maximum and minimum friction coefficient for the seeds of the both varieties was achieved on rubber and galvanized steel surfaces, respectively. The relationship between the physical properties and seed moisture content was obtained as regression equations, and were validated by analysis of variance. Results showed that the obtained equations can be used in prediction of the seed physical properties in other moisture content levels.
    Keywords: cultivar, Friction coefficient, Relative humidity, Seed diamater
  • S. Farzaneh, S. Sadegzadeh Hemayati, D. F. Taleghani, M. A. Chegini, F. Ghaderifar, Sh. Azizi Page 107
    In order to study the effects of micronutrients application on some morphological traits associated with seed quantity and quality of sugar beet cultivar Shirin, an experiment was conducted in 2001-02 at Ardabil Agricultural Research Station. Based on soil test results, soil pH was 7.62-7.80 with 0.49- 0.53% organic matter content, and the quantity of absorbable P, total N, and K amounts were found to be at optimum level. Eight treatments including: 1. control (no micronutrient), 2. Fe, 3. Mn, 4. B, 5. Feand Mn, 6. Feand B, 7. Mn and B, and 8. Mn, Fe and B were evaluated in randomized complete block design with three replications. Results indicated that the effect of different treatments on the number of lateral branches, main banch diameter, leaf dry weight, branch dry weight, and total dry weight was significant (P < 0.01). Means comparision showed that the maximum number of lateral branches was obtained in Fe+ treatment and the highest rate of leaf dry weight, branch dry weight, and total dry weight was observed in both Fe and Fe- B treatments. Results also showed that micronutrient application had a significant effect on seed yield, unfilled kernel percentage, vigour percentage, and standard seed size (round 3.5-4.5 mm) percentage. Fe- B treatment resulted in the highest seed yield per hectare with the highest vigour and the lowest unfilled kernel percentage.
    Keywords: Bron, Dry matter, Fe, Seed sugar beet, Vigour
  • M. Khosravi, M. Amani, M. Hosseinzadeh Kermani Page 119
    This study aimed to determine the prone areas for sugar beet planting with regards to their major effective factors. Climatic data of 1998-2009 period were obtained from the local stations of Khorasan Razavi Meteorological Bureau. The topographic data including altitude, slope, slope direction, and TIN layers were extracted from 1:250000 topographic maps of Cartographic Organization, Iran. The land use and vegetation land cover maps were prepared from 1:250000 maps of National Soil and Water Research Institute. The Geographic Information System (GIS) was used for numerical calculation and map drawing. After the spatial geo-database of the region was developed, the descriptive data of the maps were added to it using the ARCGIS software. Then, with regards to the climate needed by sugar beet and based on the views of the experts, each layer weight and its importance in Analytic Hierarchy Process (AHP) was determined using Expert Choice software. Finally, through overlay analysis in GIS the potential, cultivated areas for sugar beet cultivation were classified. Results of the final zoning maps showed that 59.61% of Torbat- e- Heydarieh area (3745.82 Km-2) has a great potential for sugar beet planting and about 24.49% of the areas were not suitable for planting of the crop. Among agricultural regions, Rokh hill and Kadkan region (north of Torbat- e- Heydarieh) were highly suitable for sugar beet planting followed by Markazi plain.
    Keywords: Agro, Ecological Classification, Climatic Parameter, environmental factors, Geographic Information System (GIS), sugar beet